De jaren ’90

In september 1989 ontstaat weer een sherrowtroep doordat de oudste verkenners en gidsen overvliegen. Bert Kool is de sherrowbegeleider.

In de zomer van ’90 gaan de welpen/kabouters en gidsen/verkenners opnieuw naar Zwolle aan de Overijsselse Vecht. De verkennerleiding bestaat uit Caroline en Bron, aangevuld met twee andere leiding. In september dat jaar wordt het 60 jarig jubileum van Don Bosco gevierd. De sherrows gaan naar Wiltz op zomerkamp.

Na deze zomer verdwijnt veel van de “oude” leiding. Bart Bakker, Monique Coljee en Koos Roest komen bij de verkenners. Linda Hilhorst en Petra Stolwijk nemen het stokje van Marion Stolwijk over bij de welpen/kabouters. Helaas ontstaat er ook een bestuurscrisis. De leden van het stichtingsbestuur hebben met de leiding onenigheid over de inbreng van de leiding in de groep, bijvoorbeeld over het niet samen op zomerkamp gaan van de welpen/kabouters en de gidsen/verkenners. Er ontstaat een commissie van “goede diensten, gevormd uit Marian Buskens, Bert Stals, Loek Bart, Hanneke Roskam en Henk Hilhorst. Zij buigen zich over de vraag wie het nieuwe stichtingsbestuur moet gaan vormen en hoe de groepsraad en dit bestuur moeten gaan samenwerken.

In de zomer van 1991 gaan de verkenners en gidsen en de sherrows naar Wiltz voor 10 dagen. Er is geen sherrowbegeleiding, dus de verkennerleiding let op alle jeugdleden. De welpen en kabouters gaan naar Gaanderen. De leiding bestaat uit Linda, Petra, Bert Kool, Peter Verhulst, Ingrid Bellen, Gerry Pubben en Cynthia Buskens.

Het gaat heel slecht met het aantal gidsen en verkenners. Het zomerkamp in 1992 van deze speltak gaat voor 4 dagen naar de Zegge, het eiland voor Zeewolde. De leiding bestaat uit Bart en Monique, Jaap Roest, Selina Roskam. De welpen/kabouters gaan naar Roermond met 10 kinderen, onder leiding van Petra, Linda, Cynthia, Ingrid en Mark van de Watering.

In 1993 is er helemaal geen zomerkamp meer voor de gidsen/verkenners. De laatste twee gidsen gaan met de welpen/kabouters mee naar Baarn.

Don Bosco gaat op onderzoek uit naar nieuwe mogelijkheden om het ledenaantal te vergroten. Er wordt een nieuw clubhuis gezocht, wat uiteindelijk gelukt is. Met de Stichting Sint Agnes, van een oude meisjesgroep uit Soest die al een hele tijd niet meer draaiden, wordt afgesproken dat de Don Bosco Groep van hun clubhuis aan de Heideweg in Soest gebruik mocht maken. In dat jaar, 1993, zijn de leiding en een aantal enthousiaste ouders het oude clubhuis van de St. Agnesgroep gaan opknappen. Daarna gaat het weer bergafwaarts, want door uiteenlopende redenen gaat er steeds meer leiding weg.

Jaap Roest, Linda Hilhorst en Ignaat Lustenhouwer blijven over. Ze houden vol. Alle speltakken worden opnieuw bekeken. De welpen en kabouters gaan verder als esta’s. De gidsen en verkenners gaan verder als scouts. Ignaat draait dubbele speltakken als leiding. Ed de Natris, een door de wol geverfde scout uit Maarssen, komt ook bij de groep en wordt groepsvoorzitter. De sherrows worden weer opgericht, maar lopen niet echt lekker.

Ook in 1994 is er geen apart kamp voor de gidsen en verkenners. Alle kinderen van Don Bosco gaan naar Bladel op kamp. Er zijn een paar sherrows. Besloten wordt om van de sherrows een speltak stam te maken. De sherrows zijn oud genoeg om leiding te geven.

In september 1994 richt de groep, op initiatief van Ed de Natris, de nieuwe speltak bevers op, met drie extra leiding van buitenaf. Door een redelijk aantal esta’s dat overvliegt naar de scouts, komt er ook weer voldoende leven in de scoutsspeltak, onder leiding van Jaap Roest, Selina Roskam en Dennis van de Hengel. Bij de esta’s worden Bart Halma en Marjolein Buskens leiding, naast Akela Linda.

In 1995 gaan de scouts met 5 kinderen en leiding Jaap Roest en Selina Roskam, en de esta’s met 13 kinderen en leiding Marjolein Buskens, Bart Halma, Linda Hilhorst, Cora de Koning en Ignaat Lustenhouwer naar Kessel-Eik in Limburg.

In deze zomer vindt ook de Wereld Jamboree plaats in Dronten. De drukte om dit grote kamp gaat een beetje om Don Bosco heen. Toch komen een aantal ontwikkelingen in een stroomversnelling. Een voorbeeld is het softwarepakket Chil voor de registratie van de leden bij Scouting Nederland.

Op 23 september 1995 laat de groep aan de buitenwereld zien waar ze het nieuwe oude clubgebouw heeft, namelijk op de Heideweg tijdens het 65-jarig jubileum. Het nieuwe logo van Don Bosco wordt geïntroduceerd. Het is door Linda Hilhorst gemaakt.

Joop Venrooij, een ouder, wordt teamleider bij de bevers en vormt samen met Antony van der Hoeven het beverteam. Ook Arjan Wayenberg wordt welkom geheten als leiding bij de scouts. Joop neemt zijn twee buurjongens mee, Sander wordt leiding bij de bevers en Jeroen van de Poll, wordt estaleiding. De groep bestaat weer uit 44 jeugdleden. Een gezond aantal.

Het zomerkamp in 1996 van de esta’s en de scouts gaat naar Nunspeet, bij de Guithegro groep. Ed de Natris verzorgt een kampkrant. Bij de esta’s gaat het om Toedeledokie en bij de scouts staat het kamp in het teken van Amerika.

Op 8 juni 1996 fuseren de stichtingen St. Agnes en Don Bosco in één Stichting Don Bosco/St. Agnes. Voor de groep heeft dit geen gevolgen.

In juli 1996 wordt geconstateerd dat de estagroep te groot wordt, op het moment dat de bevers overvliegen en er geen esta’s overvliegen naar de scouts. Besloten wordt om een tussengroep op te richten, namelijk de Simba’s. Per september 1996 zijn er 8 kinderen van tien jaar die onder leiding van Els Jansen en Natasja Prins zich gaan voorbereiden op de scouts.

In de zomer van 1997 gaan de scouts en de simba’s naar het labelterrein Het Naaldenveld in Aerdenhout. De esta’s gaan naar de vesting in Naarden.

Na de zomer van ’97 wordt de speltak simba’s weer opgeheven, want alle kinderen vliegen over naar de scouts. Ed de Natris en Els Jansen trekken zich weer terug uit de groep. Linda Hilhorst neemt de rol van groepsvoorzitter op zich. Natasja gaat zich bezighouden met de bevers, net zoals Vincent Leeuwenkamp en Maarten Witkamp. Het zomerkamp van ’98 van de scouts en de esta’s gaat naar het, voor de leiding nog bekende, terrein in Zwolle. Bij de scouts sluit Marriëtte van der Velde aan, bij de esta’s doet Ed Glas zijn intrede. Vincent gaat ook met de esta’s mee. De drie sherrows maken tijdens dit kamp een kampkrant.

Het seizoen 98-99 start goed. Alle vier de speltakken zijn gevuld met leiding en kinderen. Selina, Marriëtte, Jaap en Arjan vormen het scoutsteam. Ook heeft Don Bosco een stam voor leiding en andere 18+-ers. In januari 1999 worden de teams van de esta’s en de scouts aangevuld met Geurt Kreijns en Renske Hamel. Ook wordt tijdens de ouderavond geworven voor nieuwe leden voor het stichtingsbestuur, met name door Ger van der Wal. Rolf van Tongeren biedt zich aan om hiervan lid te worden. In mei 1999 wordt Arjan Wayenberg benoemd tot groepsbegeleider. Het zomerkamp van de scouts gaat naar Appeltern aan de Gouden Ham. De esta’s gaan naar Geldermalsen, waar Linda het stokje als Akela overdraagt aan Marjolein Buskens. De groep neemt afscheid van Ignaat en Linda aan het begin van het nieuwe seizoen.

In 1999 lijkt het estateam te klein. Jeroen van der Poll, Geurt Kreijns en Akela Marjolein kunnen de flinke groep maar net aan, als Ed Glas stopt met leidinggeven. De andere speltakken hebben dit probleem niet. Frans van Steenderen en Jaap Roest begeleiden de sherrows op vrijdagavond. Selina Roskam neemt de rol van groepsvoorzitter op zich.

Ook in 1999 begint de regio Utrechtse Heuvelrug een belangrijkere rol te spelen. Per 1 januari 2001 worden de districten en gewesten opgeheven, om plaats te maken voor de regio’s. Alle leiding ontvangt een regionieuwsbrief met alle nieuwtjes van Odijk tot Baarn.

Op 22 april 2000 wordt het 70 jarig bestaan van de groep gevierd. Op moederdag mei 2000 wordt voor het eerst de vlaaienactie gehouden. Vlaaien die goedkoop ingekocht worden bij een Limburgse bakker worden verkocht tegen een redelijke prijs en ook nog thuisbezorgd. Het is een jaarlijks terugkomend succes.

Het zomerkamp van de scouts en de esta’s gaat naar Gorssel, bij Deventer. De sherrows zijn naar Luxemburg geweest.

Het fenomeen website doet zich ook aan bij Don Bosco. De groep vult de website met de hoognodige informatie.

In 2000 neemt Marjolein Buskens de taak als groepssecretaris over van Jaap Roest. Het leidingteam voor de sherrows bestaat uit Maarten Witkamp en Arjan Wayenberg. Karlijn Stals vult het team van de esta’s aan.

6 tot 16 juli 1991: zomerkamp naar Wiltz

12 juli Het is nu 22.00 uur en ik schrijf dit weer snel. Vandaag zijn we wakker geworden in onze frietbuiltenten. Heerlijk geslapen. Iedereen was in staat om zich goed te wassen, want we stonden bij een gebouwtje dat al gehuurd was door een stelletjes gereformeerde lui. Na het ontbijt en het pakken van je rugzak gingen we naar Kasteel Viande. Dat was een leuk kasteel, je kon overal kijken. Het was wel heel warm. Daarna gingen we naar het kampeerterrein in Wiltz. Dat was wel een lange weg, maar in de auto zeker niet erg. Op het kampterrein gingen we eten en onze zwemspullen pakken. Het zwemwater in het zwembad van Wiltz was weer verkoelend. Daarna gingen we weer terug. Een deel moest lopen. Op het kampeerterrein gingen we weer koken. Een makkelijke kipkerrie maaltijd.

6-1-‘96

De Instelatie

Op 6 januari weden Bianca, Renate, Maaike, ik en Feddo-Jan geïnsteleerd. Toen we daar kwamen gingen we daar eerst openen. Toen moesten we onze blouse inleveren en een vuilniszakjas aan. De eerste opdracht was elkaar voeren met vla en daar doorheen hagelslag. En omdat we zo vies waren kregen we scheerschuim op. Daarna moesten we allemaal ballonen stuktrappen. Toen mochten we dat gedaan hadden moesten knopen leggen en de wet opzeggen. Toen moesten we onze blouse zoeken. Daarna gingen we een spelletje doen en sluiten.

Emmanuele